Utstyr

Alpint >>Generelt >>Utstyr

Alpint behøver ikke være dyrt. Det utstyr man velger skal være bra, men behøver ikke være kostbart. Man trenger heller ikke mange par med ski for å ha det gøy og bli god. 

Det er i den daglige treningen grunnlaget for ferdigheter legges. God preparering og vedlikehold av utstyr er viktig for å kunne mestre. Valg av utstyr skal ikke begrense aktiviteten eller utviklingen, men det er ikke her fokuset skal ligge.

Vi oppfordrer medlemmene til å selge brukt utstyr internt når barnet har vokst ut av det. Man kan også finne mye bra på f.eks. finn.no eller egne Facebookgrupper. 

Snakk med trener eller andre foreldre i klubben om du trenger råd.

Alle tips under er veiledende. Det kan være unntak og andre behov for enkelte. For barn på alpintrening er det ikke utstyret som er det sentrale, men skigleden og å ha progresjon i skiferdigheter. Likevel er det noe type utstyr som gir barna mer glede og som gjør det enklere å lære riktig skiteknikk. 

Hvor mye utstyr dere ønsker å ha er opp til hver enkelt, men Gjøvik Skiklubb anbefaler å holde utstyrsfokuset moderat i ung alder - det viktigste er skiglede. Her kommer først en kort liste over det barnet trenger, med mer utfyllende informasjon nedenfor. Til slutt kommer litt informasjon om brukt versus nytt utstyr. 

Nødvendig utstyr:

-      Støvler
-      Ryggplate
-      Hjelm
-      Briller
-      Staver
-      Ski
-      Eventuelt fartsdress

Støvler: Det er viktig å ha støvler som passer og sitter godt rundt foten. Det er ikke gøy å stå på ski i vonde støvler. Støvlene skal heller ikke være for store. Man skal vokse ut av støvler og ikke inn i dem. Få hjelp i butikk. Støvler som sitter godt er viktig for sikkerheten og for å få kontakt med skiene. Med riktige støvler er det lettere å kjøre en riktig sving. Støvler former seg etter foten. Er det en ting man bør kjøpe nytt er det derfor støvler slik at de tilpasser seg utøverens fot. 

Ryggplate/beskyttelse: Norges Skiforbund anbefaler at alle kjører med ryggplate. Når løperne går opp i U12-gruppen kan man ha leggbeskyttelse/leggpads for SL-trening og renn. Når løperne går opp i U14-gruppen er det også behov for SL-hjelm med bøyle og kopper på stavene. Det er også mulig å ha armbeskyttelse, som beskytter når løperne kjører nærme/på portene. 

Hjelm: Hjelm er påbudt i alpint for barn, ungdom og voksne. Når man skal velge hjelm er det viktig å tenke på funksjonalitet, passform og vekt. For alle aldre skal det benyttes hjelm med harde ører (ikke hjelm med såkalte ”soft ears”) i konkurranse og trening i disiplinene SSL og SG. For U14 og U16 kan det lønne seg å ha to hjelmer. En hjelm for teknisk SL (med bøyle) og en til SSL og SG. 

Briller: Det er viktig å velge en brille som er funksjonell og som passer godt til hjelmen du bruker. Velg en brille som tåler fart, og som gjerne har flere glass som tilbehør. Husk å bruke riktig farge på glasset – ved flatt lys lønner det seg å bruke gult eller rødt glass, og er det sol kan det være greit å ha speilglass eller mørke glass for å beskytte øynene. Husk å ta vare på brillene og bruk posen som følger med til å pusse dem og til å oppbevare dem i når du ikke står på ski.  

Fartsdress: Dersom man vil kjøre renn bruker de fleste fartsdress. Gjøvik skiklubb anbefaler å ikke bruke fartsdress før året barnet fyller 9 år eller man blir U12-løper. 

Staver: For U12 og yngre holder det som regel med ett par staver. Staver skal være i en lengde tilpasset barnet, slik at albuen holder ca. 90 grader. I U14 og U16 kan det lønne seg å ha flere par staver; SL-staver med kopper og SSL-staver. Eventuelt også bøyde staver til Super-G. 

Ski: Ski av en viss kvalitet gir barnet bedre opplevelser på ski, og gjør det mulig for barnet å ha progresjon i sine ferdigheter. Det viktigste er at skien er lettsvingt og med godt kantfeste. Det er lettere å utvikle god teknikk med litt kortere ski. Har du ett par skal lengden på skiene være mellom barnets hake og opp mot kroppslengde. Twintip-ski anbefales ikke fordi slike ski ikke har tilfredsstillende sving-egenskaper og det blir vanskeligere for barnet å lære riktig teknikk. Husk å behandle stålkantene og sålen på skiene sånn at barna får gode skiopplevelser. Husk å sjekke at bindingene er riktig innstilt. Få gjerne hjelp i butikk for riktig innstilling.

For grunnleggende alpintrening for barn holder det med ett par ski. Dette gjelder for U10 og U8 (født 2009 og senere). Det holder også med ett par ski for de barna som er førsteårs U12. Anbefalingen fra Norges Skiforbund er å velge en storslalomski (GS/SSL) på dette nivået.

Når man kommer opp i U12 er det mulighet for å skaffe seg flere par ski – først og fremst et par slalom-ski (SL) og et par storslalåm ski (SSL). Eventuelt også et par Super-G-ski, men fartstrening før løperen er i U12 kan fint foregå på storslalåmski. Super-G-ski kan helst kjøpes brukt da brukte ski ofte har bedre gli. For U12 vil SG-ski kun bli brukt ved noen få anledninger, men hvis man vil være med på det er det fint å ha SG-ski. Korteste standardlengde på Super-G-ski er 175 cm. 

SL = Slalom, enkle porter, kort avstand mellom portene. For 12 år og yngre brukes kun kortstaur.
SSL = Storslalåm, doble porter med flagg i mellom, lenger avstand mellom portene. 
SG = Super-G/Fartsgren. Doble porter med flagg mellom og lenger avstand mellom portene enn SSL. 

Lengder på ski: Velg skilengde ut fra kroppslengde, men husk at lengde også avhenger av barnets ferdighetsnivå og styrke. En lengre ski er vanskeligere å svinge, men er mer stabil i høy fart. Det finnes også noen regler ved lengde, radius og platehøyde i de bestemte årsklassene. Dette gjelder først og fremst for U14 og U16.

Noen tommelfingerregler:

- SSL/GS-ski bør ligge på hodehøyde og pluss 0-10 cm
- SL-ski bør være rundt 20 cm lavere enn SSL-ski
- SG-ski bør være rundt 20 cm høyere enn SSL-ski 

Brukt vs nytt utstyr: Det er absolutt ikke viktig å kjøpe nytt utstyr. Nytt utstyr er ofte dyrt, og brukt utstyr kan være veldig bra. Mange barn vokser fort og trenger ofte nytt utstyr, og da kan det være lurt å kjøpe brukt. Som nevnt kan støvler være greit å kjøpe nytt, slik at de tilpasses løpernes egne føtter. Hvis man ønsker å kjøpe brukt utstyr er det viktig at skiene ikke har store sprekker eller riper i sålen, og at det er nok stålkant igjen på skiene. 

 

Alpint skal være gøy, og det viktigste er at barna er i aktivitet. For mye utstyrshysteri er ikke bra. Barna trenger ikke alltid nyeste modell, men bør ha innsvingte ski for å lære riktig teknikk. La barna få jobbe med utstyret de har og lære seg å bruke det. Tålmodighet og hard jobbing gir resultater!